Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jó táplálékok a fogak számára
  2024-01-26 21:02:49, péntek
 
  Jó táplálékok a fogak számára - brokkoli, zeller, sárgarépa, alma, fokhagyma

Ahhoz, hogy sokáig jól érezzük magunkat, azaz hogy sokáig jó egészségnek örvendjünk, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a szájüregünk egészségére, ugyanis ha gondok vannak a fogainkkal és az ínyünkkel, az sok-sok problémát szülhet. A nem megfelelő szájhigiénia, a lyukas és kezeletlen fogak és az ínybetegségek számtalan betegséget generálhatnak, többek között ilyen a szívbetegség, a cukorbetegség és még a rákos megbetegedések is.

Az ínybetegségeket és a fogszuvasodást is különféle baktériumok okozzák. Ezek aztán bekerülhetnek a véráramba, majd az artériák merevségét is okozhatják, ami oka lehet a szívinfarktus kialakulásának.

Ahogy idősödünk, úgy nemcsak a fogaink állapota lesz már fontos, hanem az íny egészsége is, hiszen a szájüregben is vékonyodik a nyálkahártya, ily módon az íny sokkal sérülékenyebb lesz és hajlamosabb a különféle fertőzésekre. Milyen jelei lehetnek annak, hogy nem megfelelő az orális egészségünk? Ha sebek és fekélyek jelennek meg a szájüregben, ha rossz a leheletünk, ha sokat fáj az ínyünk és gyakran vérzik is. A fogak akkor is meglazulhatnak és kihullhatnak, ha egyébként ezt nem indokolja semmi, azaz nem szuvas fogakról beszélünk.

Egyes orvosok már a páciens fogaiból és szájüregének állapotából is megállapíthatnak sok mindent. Nemcsak azt, hogy az illető fogyaszt-e alkoholt, kávét vagy bort, illetve hogy dohányzik-e, hanem azt is látja esetlegesen, hogy milyen betegsége van még az adott személynek.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek kifejezetten nagyon jót tesznek a fogak és a szájüreg egészségének, mutatjuk is, melyek ezek.

A chiamag olyan tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, amelyek jót tesznek a fogaknak, például ilyen a foszfor, a kalcium és az A-vitamin.

A zeller is nagyon jót tesz a szájüreg és a fogak egészségének, hiszen fokozza a nyáltermelést. Minél több nyál termelődik, annál jobb lesz a szájüregi szövetek egészsége.

A tejtermékek kalciumot tartalmaznak, amely csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét.

A halak pedig omega-3 zsírsavban bővelkednek, illetve D-vitamint is tartalmaznak. Ez a vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így segíti az erős fogak megőrzését.

A ropogós zöldségek, mint a zeller és a sárgarépa, jót tesznek a fogaknak, megtisztítják azok felületét, mivel sok rágást igényelnek. Sok vizet is tartalmaznak, amely szintén nagyon jó fogtisztítónak számít. Ezen kívül serkenti a nyál termelését, amely elpusztítja a szájban lakozó baktériumokat. Ezek a zöldségek ásványi anyagokat és vitaminokat is biztosítanak a fogak számára.

A leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, kalciumban, folátban és más hasznos ásványi anyagban és vitaminban bővelkednek, amelyeket a fogak és az íny is szeretnek.

Az alma és más rostos gyümölcsök fogyasztása szintén segít a fogak megtisztításában, illetve növeli a nyálképződést, ami semlegesíti a szájban maradt citromsavat és almasavat. Az alma rostos textúrájának rágása stimulálja az ínyt, tovább csökkentve a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

A diófélék tele vannak kalciummal és foszforral. A mandula, a brazil dió és a kesudió segítenek a fogszuvasodáshoz vezető baktériumok elleni küzdelemben. A földimogyoró kiváló kalcium- és D-vitamin-forrás, a mandula pedig szintén sok kalciumot kínál a fogak számára. A dió tartalmaz rostot, folátot, vasat, magnéziumot, niacint, E-vitamint és B6-vitamint, amelyek ugyancsak hasznosak a fogak számára.

A C-vitamin jót tesz a szervezetnek, mégpedig antioxidáns tulajdonsága miatt, illetve hozzájárul a szövetek növekedéséhez, javításához. A fogak dentinjében lévő kollagén a bevitt C-vitamin mennyiségétől is függ.

A fokhagyma allicint tartalmaz, amely erős antimikrobiális tulajdonságáról ismert, ez pedig segít a fogszuvasodás és az ínybetegségek elleni küzdelemben. Nyersen fogyasztva csökkenti az ínygyulladást és a fogbetegségeket okozó baktériumok elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: megtisztításában, megállapíthatnak, fogszuvasodáshoz, fogbetegségeket, elengedhetetlen, tulajdonságáról, antimikrobiális, ínybetegségeket, megbetegedések, kialakulásának, elszaporodását, meglazulhatnak, fogszuvasodást, fogtisztítónak, felszívódását, ínybetegségek, fogszuvasodás, sérülékenyebb, generálhatnak, szívinfarktus, nyálképződést, növekedéséhez, baktériumokat, bekerülhetnek, tápanyagokban, mennyiségétől, cukorbetegség, megtisztítják, nyáltermelést, odafigyeljünk, ínygyulladást, földimogyoró, kifejezetten, egészségének, tulajdonsága, tartalmaznak, fogak számára, szájüregünk egészségére, sok-sok problémát, ínybetegségek számtalan, rákos megbetegedések, artériák merevségét, szívinfarktus kialakulásának, fogaink állapota, különféle fertőzésekre, orális egészségünk, fogak akkor, páciens fogaiból, illető fogyaszt-e, adott személynek, szájüreg egészségének, chiamag olyan,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png rózsa csokor  Egy hatékony szolga  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png nő  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Erdőn  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy hatékony szolga  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png ház  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  A sors  Szép estét  Alázat  Rátalálsz  Alázat  Png telefon  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az engedelmesség miért nem vál...  s immár én is felragyogva, ért...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép álmokat!  Éretlen vers  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A jó emberek mindig szépek mar...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Png nő  Facebookon kaptam  Png ház  Elköszönt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A boldog családok mind hasonló...  Png rózsa csokor  Png nő  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Fekete István - Akác  Éretlen vers  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Radikális szeretet  Kövesd a cowboyt!  Png kutya  Facebookon kaptam  Png virág  Mi lenne ha  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
fogak számára, szájüregünk egészségére, sok-sok problémát, ínybetegségek számtalan, rákos megbetegedések, artériák merevségét, szívinfarktus kialakulásának, fogaink állapota, különféle fertőzésekre, orális egészségünk, fogak akkor, páciens fogaiból, illető fogyaszt-e, adott személynek, szájüreg egészségének, chiamag olyan, fogak egészségének, szájüregi szövetek, tejtermékek kalciumot, fogszuvasodás kialakulásának, halak pedig, vitamin elősegíti, kalcium felszívódását, erős fogak, ropogós zöldségek, nyál termelését, szájban lakozó, zöldségek ásványi, leveles zöldségek, spenót vagy, fogak megtisztításában, szájban maradt, alma rostos, fogszuvasodást okozó, diófélék tele, kesudió segítenek, fogszuvasodáshoz vezető, földimogyoró kiváló, mandula pedig, szövetek növekedéséhez, fogak dentinjében, bevitt C-vitamin, fokhagyma allicint, ínybetegségek elleni, fogbetegségeket okozó, megtisztításában, megállapíthatnak, fogszuvasodáshoz, fogbetegségeket, elengedhetetlen, tulajdonságáról, antimikrobiális, ínybetegségeket, megbetegedések, kialakulásának, elszaporodását, meglazulhatnak, fogszuvasodást, fogtisztítónak, felszívódását, ínybetegségek, fogszuvasodás, sérülékenyebb, generálhatnak, szívinfarktus, nyálképződést, növekedéséhez, baktériumokat, bekerülhetnek, tápanyagokban, mennyiségétől, cukorbetegség, megtisztítják, nyáltermelést, odafigyeljünk, ínygyulladást, földimogyoró, kifejezetten, egészségének, tulajdonsága, tartalmaznak, vitaminokban, szívbetegség, szájüregének, kihullhatnak, fertőzésekre, textúrájának, szervezetnek, nyálkahártya, biztosítanak, szájhigiénia, baktériumok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.